Zašto kasni plata ???

Sindikat pravosuđa Srbije

Sindikat pravosuđa Srbije

Sindikat pravosuđa Srbije najoštrije osuđuje izostanak plate zaposlenima u pravosuđu. Naime, najveći problem srpskog pravosuđa jeste taj što nema svoj budžet.

Od 1. januara 2016. godine, uveden je jedinstven račun, pa tako nijedan pravosudni organ nema svoj žiro račun već se finansira centralizovano preko Uprave za trezor u kojoj svi organi imaju otvorene samo evidencione račune, navidljive za javnost, s tim što ti računi ne učestvuju u platnom prometu.

Prenošenje nadležnosti na Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca odlaže se u kontinuitetu. Prilikom usvajanja Budžeta, VSS i DVT nemaju mogućnosti da dobiju planirana sredstva za funkcionisanje sudova i tužilaštava, jer dobijaju kvote od ministra finansija, odnosno limite, u koje moraju da se uklapaju. S obzirom na to da veći broj pravosudnih organa nije primio platu, očigledno je da je ministar finansija nerealno umanjio kvote, jer su nedovoljne da pokriju finansijske potrebe pravosuđa.

Nadamo se da će plata zaposlenima biti isplaćena ali ne bi valjalo da to bude zbog predizborne kampanje, već zbog odgovornosti u raspolaganju sredstvima namenjenim za potrebe pravosuđa.

Predsednica

Milošević Slađanka

IZVOR: Sindikat pravosuđa Srbije

Be Sociable, Share!