Nacrt zakona o otpuštanju

Poštovani članovi,

U prilogu možete da pročitate Nacrt zakona o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru i stav sindikata povodom tog nacrta.

Za početak da razjasnimo – ovo je nacrt zakona o otpuštanju koji bi trebalo da ozakoni nalog koji je prosleđen korisnicima budžeta početkom godine da linearno smanje broj zaposlenih za 6,5% do 30. juna 2015. godine. Dalje, javna preduzeća su izuzeta, dakle, zbrinjavanje partijskih drugova i drugarica biće nastavljeno.

Prema Nacrtu pomenutog zakona, maksimalan broj zaposlenih u sudovima i tužilaštvima utvrđuje Vlada Srbije na predlog ministra pravde. Nadamo se da će ministar pravde, prilikom izrade predloga, imati u vidu činjenice kao što su: neuspela reforma zbog smanjenja broja nosilaca pravosudnih funkcija i zaposlenih, veliki broj predmeta u radu, tj. zatrpanost, i vraćene nosioce pravosudnih funkcija bez pratećeg osoblja, odnosno nedovoljan broj zaposlenih. Osim toga, nadamo se da neće doći do otpuštanja u pravosuđu kako bi se preko leđa radnika kompenzovala šteta nastala usled skupe a propale reforme za koju niko nije odgovarao.

NACRT ZAKONA

DOPIS SINDIKATA JAVNOG SEKTORA PREDSEDNIKU VLADE

Izvor: Sindikat pravosuđa Srbije

Be Sociable, Share!