Obaveštenje za članove

min pravdeDana 18.5.2015. godine, na inicijativu Sindikata, održana su dva istovremena sastanka u Ministarstvu pravde Republike Srbije.

Sastanku su u ime Ministarstva pravde prisustvovali: Nikola Selaković, ministar pravde, Slavica Jelača, pomoćnik ministra pravde, Dejan Carević, direktor Direkcije za upravljanje oduzetom imovinom i Nikola Savić, šef kabineta ministra pravde. U ime Sindikata, prisustvovali su: Slađanka Milošević, Dragana Mitrović i Ivica Cvetković.

Nikola Selaković, ministar pravde, rekao je da se radi na tome da se uvedu taksene marke, formira zajednička dostavna služba, kao i na tome da se uniformišu zaposleni, odnosno da se ujednači njihov izgled. Poseban akcenat stavio je na propuštanje u naplati sudskih taksi, navodeći da je utvrđeno da su u nekim sudovima predmeti arhivirani bez naplaćene sudske takse koje predstavljaju važan prihod za isplatu dodatka zaposlenima. Rekao je da se zalaže za poboljšanje materijalnog položaja zaposlenih, da ne želi da daje nerealna i prazna obećanja, kao i to da su dodatak i potpisani Poseban kolektivni ugovor za državne organe – zajednički rezultat. Povećanjem naplate sudskih taksi stvorili bi se uslovi za povećanje dodatka.

Sindikat je naglasio da je ponižavajuće da zaposleni u pravosuđu primaju zaradu koja je skoro duplo niža od prosečne zarade u Republici, s obzirom na to da obavljaju izuzetno odgovorne, složene i obimne poslove.

 Odluke su sledeće:

 – Dodatak za april biće isplaćen do kraja nedelje i ustaliće se tako što će biti isplaćivan do 15. u mesecu za prethodni mesec;

- Prekovremeni rad biće plaćan zaposlenima koji stvarno rade nakon radnog vremena i licima koja dežuraju;

- Ugovori na određeno vreme za zaposlene u sudovima i tužilaštvima biće produženi i nakon 30. juna. Preispitaće se mogućnosti za produženje ugovora na određeno vreme u zatvorima jer potrebe posla u nekim zatvorima zahtevaju produženje dok je u nekim zatvorima, a prema rečima ministra pravde, više zaposlenih nego osuđenih lica;

- Zaključak Vlade o ograničenju napredovanja neće biti stavljen van snage, za to moraju da se pobrinu svi zaposleni koji ostvaruju to pravo ulaganjem žalbe ili tužbe;

- U narednom periodu, ministar će kontaktirati i druga nadležna ministarstva u vezi sa otpočinjanjem procedure oko procene rizika radnih mesta u sudovima i tužilaštvima;

- Što se tiče zaposlenih u Autonomnoj Pokrajini Kosovo i Metohija, njihov status biće rešen slično kao u policiji ali ne uredbom nego zakonom do oktobra.

 Sindikat je uputio poziv ministru pravde da bude gost na predstojećim sportskim susretima zaposlenih u pravosuđu, o čemu će mu biti upućen i zvaničan poziv.

Istovremeno, u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, Dragoljub Kuridža sa svojim saradnicima i predstavnici Uprave definisali su način za isplatu putnih troškova zaposlenima u zavodima, o čemu će direktor Uprave dr Milan Stevović uputiti dopis svim upravnicima zatvora.

Izvor: Sindikat pravosuđa Srbije

Be Sociable, Share!