SAOPŠTENJE SSSS I UGS NEZAVISNOST

Nakon razgovora predsednika dve reprezentativne sindikalne centrale – Saveza samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost“, sa premijerom Vučićem, ministrom Vulinom i predstavnicima drugih nadležnih ministarstava, u četvrtak 10. jula, učinjen je poslednji napor i pokušaj da se na tripartitnoj radnoj grupi približe i usaglase do sada neusaglašeni stavovi o izmenama i dopunama Zakona o radu.


Ovaj pokušaj, na žalost, nije uspeo jer predstavnici Vlade i Unije poslodavaca Srbije nisu odustali od zahteva da se izmenama Zakona o radu, u delu zarada i drugih primanja, značajno umanje primanja zaposlenih, a ponuđenim rešenjem vezanim za prošireno dejstvo kolektivnih ugovora, samo je deklarativno ostavljena mogućnost takve odluke koju je u praksi apsolutno nemoguće realizovati, niti su pristali na razgovor o drugim neusaglašenim ili sa njihove strane samoinicijativno unetim odredbama. 
Zbog toga, organi ove dve sindikalne centrale su, na zajedničkoj sednici 11. jula, doneli odluku da otpočnu sa preduzimanjem drugih vidova sindikalne borbe kako bi se sprečilo donošenje antiradničkog, antisindikalnog i antinarodnog Zakona o radu, kao i drugih zakona – Zakona o stečaju, Zakona o privatizaciji i Zakona o PIO, koji su koncipirani na isti način, da se obesprave i još više osiromaše građani ove zemlje. 
Pozivamo sve članove sindikata, zaposlene, nezaposlene, penzionere, učenike i studente, jednom rečju sve građane, da nam se pridruže u borbi za povlačenje ovih zakona iz procedure, uz zahtev da se aktuelna vlast odgovornije ponaša prema svojim građanima, sa ciljem obezbeđenja bolje današnjice i izvesnije i sigurnije budućnosti.

Be Sociable, Share!