Doneli su nove predloge, sindikati napuštaju pregovore

Reprezentativni sindikati napustili su danas sastanak Radne grupe zadužene za izradu izmena Zakona o radu i najavili da će sutra doneti odluku o definitivnom napuštanju pregovora i organizovanju protesta.
„Naši predstavnici napustili su sednicu Radne grupe jer se danas našlo na stolu nešto što nije dogovoreno. Doneli su i nove predloge“, rekao je predsednik Saveza samostalnih sindikata (S S S S) Ljubisav Orbović za Tanjug.
On je naglasio da će sutra na zajedničkoj sednici predsedništva S S S S i UGS Nezavisnost biti doneta odluka o napuštanju pregovora o Zakonu o radu i organizovanju protesta i demonstracija.
Prema rečima sekretara S S S S Zorana Mihajlovića, predstavnici sindikata napustuli su Radnu grupu jer je Ministarstvo rada ponudilo novo rešenje za prošireno dejstvo kolektivnog ugovora koje, prema njihovom mišljenju, ne može da se primeni u praksi.
On je objasnio da je minstarstvo ponudilo rešenje – da se prošireno dejstvo kolektivnog ugovora omogući na način da vlada donosi odluku na predlog ministarstva, ali uz uslov da to potpiše i Unija poslodavaca koja ima više od 50 odsto privrednih društava u svom sastavu.
Mihajlović je za Tanjug naglasio da je ministarstvo ostalo pri stavu da će plate biti smanjene, dok sindikati isnistiraju da se plate ne smanjuju i da se o tome uopšte ne pregovara.
Predstavnici ministarstva, kako je naveo, danas su u predloženi tekst ubacili 16 novih članova, o kojima Radna grupa ranije uopšte nije razgovarala, te je na taj način zakonski predlog dobio novi oblik o kojem se socijalni partneri nisu saglasili.

Preuzeto sa www.sindikat.rs

Be Sociable, Share!