MINISTARSTVU PRAVDE

nela-kuburovic

Republika Srbija

MINISTARSTVO PRAVDE

Za Nelu Kuburović, ministarku pravde

Beograd
Nemanjina 22-26
a

Poštovana,

S obzirom na to da nas od novembra prošle godine onako „ministarski može mi se“ izbegavate, zahtevamo hitan sastanak ili bez sastanka sledeće:

 

1. Prijem svih zaposlenih na određeno u radni odnos na neodređeno vreme jer se time ne bi poremetila budžetska konsolidacija i ne bi se prekršila zabrana zapošljavanja, imajući u vidu to da rade godinama, odnosno da su sredstva planirana, to jest da se zbog toga ne bi uvećali budžetski izdaci, a naročito imajući u vidu uvećan obim posla zbog Zakona o sprečavanju nasilja u porodici;

2. Isplatu namešteničkog dodatka ili pomeranje namešteničkih koeficijenata kako bi se, osim u poslu, nameštenici i u finansijskom smislu približili državnim službenicima (za isti rad ista plata);

3.  Povećanje plata svima u pravosuđu (sudovima, tužilaštvima i zatvorima) a posebno nosiocima pravosudnih funkcija koji su do sada izuzimani od povišica. Između ostalih garancija, i finansijska predstavlja jednu od garancija njihove nezavisnosti.

 

Pozdravljamo odluku o povećanju minimalne satnice, odnosno o povišici u javnim preduzećima, ali smatramo da je krajnje vreme da se povede više računa i o pravosuđu. Tretman je više nego nipodaštavajući. Nema dovoljno sudija i tužilaca, nedostaje pomoćnog osoblja, nema najave o osetnoj povišici i rešavanju naših stambenih pitanja dok smo, istovremeno, zatrpani predmetima i nepoverenjem javnosti. Posebno naglašavamo i to da su svi zajedno u pravosuđu diskriminisani u poređenju sa notarskim, advokatskim i izvršiteljskim cenovnicima.

S tim u vezi, predlažemo da razmotrite mogućnost uvođenja korektivnog koeficijenta, odnosno pravo na uvećanu platu zbog obima i specifičnosti posla, kao i raznih rizika kojem su svi izloženi. Posebno zahtevamo da razmotrite mogućnost uvođenja beneficiranog radnog staža po principu kao u Tužilaštvu za organizovani kriminal i Tužilaštvu za ratne zločine.

Nadam se skorom viđenju i srdačno vas pozdravljam.

Predsednica

Slađanka Milošević

IZVOR:  Sindikat pravosuđa Srbije

 

Be Sociable, Share!