AKTIVNOSTI SINDIKATA

slađanka milosevic

KONFERENCIJA ZA NOVINARE – 20. maj 2016.godine

Sindikat pravosuđa Srbije doneo je odluku o štrajku zato što su zaposleni obespravljeni i zato što država vrši mobing nad pravosudnom administracijom, iako Ustav garantuje pravo na rad i slobodan izbor rada, dostojanstvo, bezbedne i zdrave uslove rada, ograničeno radno vreme, odmor, pravičnu naknadu i pravnu zaštitu.

Osnovni zahtevi su povećanje zarada i realizacija potpisanog sporazuma, kao i zahtev premijeru da ispuni dato obećanje, odnosno da se zaposlenima u pravosuđu isplati obećana pomoć.

Iako obavljamo složene i odgovorne poslove, iako se obim posla uvećava od 2008. godine kada su počele agresivne reforme, iako je broj zaposlenih drastično smanjen, mi za to ne primamo pravičnu naknadu. Državni službenici i nameštenici rade isti posao a primaju raličite zarade. Rad na određeno vreme se zlooupotrebljava a volonteri eksploatišu.

Zbog promašene reforme, kao i popravke reforme, obim posla se uvećao tako da su zaposleni prinuđeni da rade prekovremeno. Neka radna mesta zahtevaju rad posle radnog vremena ali to ne može da se planira i ne zavisi od zaposlenih. Prema zakonu, zaposleni pored osnovne plate ima pravo na dodatke, odnosno uvećanje zarade za prekovremeni rad, dodatno opterećenje na radu, kao i uvećanje koeficijenta na osnovu ocene rada. Namera da se ukinu zakoonski dodaci vide se iz dopisa ministra pravde.

Мinistar pravde uputio je dopis pravosudnim rukovodiocima da u ime racionalizacije krše zakonska prava administracije. On to radi po zadatku jer formiranje nove Vlade je u toku, iako bi daleko veći efekti racionalizacije bili kada bi počeo od svojih bliskih saradnika u Ministarstvu pravde koji mesečno imaju primanja preko 250.000 dinara. Ili, možda, da se racionalizuju primanja oko pola miliona dinara onog „mučenog“ Đurđevića.

Dakle, ministar pravde zahteva od rukovodilaca pravosudnih organa da selektivno poštuju zakone, odnosno da poštuju samo Zakon o budžetu. Rashodi nisu u vezi sa potrebama pravosuđa već moraju da odgovaraju odobrenim aproprijacijama. Ako bi poštovali samo Zakon o budžetu rukovodioci bi prekršili druge zakone.

S obzirom na to da ministar navedenim dopisom poziva rukovodioce da ne isplaćuju dodatak za prekovremeni rad (u nekim organima se odavno ne plaća), Sindikat pravosuđa Srbije moli eventualne izvršioce krivičnih dela da, ako već moraju, krivična dela vrše tokom radnog vremena, i to isključivo u prepodnevnim satima kako bi zaposleni u tužilaštvima i sudovima mogli da završe sve birokratske procedure do kraja radnog vremena.

 

IZVOR: Sindikat pravosuđa Srbije

Be Sociable, Share!