PISMO PREMIJERU VUČIĆU

vucic3Gospodine predsedniče,

Podsećam vas da ste na sastanku, održanom u decembru, obećali da će zaposlenima u pravosuđu biti isplaćena pomoć u iznosu od 20.000 dinara, odnosno dva puta po deset hiljada dinara kada prođe revizija MMF. Oni su bili i otišli.

Početkom novembra 2015. godine, na otvaranju adaptirane zgrade u Ustaničkoj ulici, rekli ste „da 77,6 odsto zaposlenih u pravosuđu imaju plate ispod 30.000 dinara i da ćete u nekom kratkom vremenu pronaći rešenje da se ne osete zapostavljenima“. I dalje se osećamo zapostavljenima, s tim što se pitamo da li vi pamtite šta sve obećavate. Imate li nekog ko zapisuje vaša obećanja? Ako nemate, bilo bi dobro da zadužite nakoga da to radi.

Pored toga, obaveštavam vas da je došlo do zastoja u isplati drugog dela januarske plate zbog nedostatka sredstava iako je Vlada, u ime našeg poslodavca, dužna da obezbedi finansijska sredstva za isplatu zakonskih prava radnika.

Iz Ministarstva pravde tvrde da se u pravosuđu preteruje sa prekovremenim satima. Možda. Ali za to postoje opravdani razlozi. Prvi, zbog nedostatka dovoljnog broja zaposlenih. Drugi, zbog velikog obima posla. Treći, neka radna mesta zahtevaju prekovremeni rad jer se poslovi radnog mesta obavljaju i van radnog vremena a što ne zavisi od zaposlenih. Četvrti, plate su nepodnošljivo niske pa su predsednici sudova i javni tužioci, a kako bi povećali primanja zaposlenih, prinuđeni da dodaju koji sat prekovremenog više ili donose rešenja o dodatku za opterećenost.

Možda bi rešenje bilo kada bi se primenio sporazum koji je Sindikat potpisao sa Ministarstvom pravde uz posredovanje Agencije za mirno rešavanje radnih sporova 2013. godine, pa se zbog izbegavanja primene od tada vodi izvršni sudski postupak.

Jedno od rešenja moglo bi da bude kada bi predsednici sudova i javni tužioci mogli niske plate zaposlenih da kompenzuju članstvom u nekim savetima kao što to radi Vlada za svoje ministre, pomoćnike ministara, državne sekretare, sekretare…. Čudna je vaša politika štednje a primer za to je jedan od Vladinih saveta, kao što je Visoki službenički savet u kojima član Saveta pored redovne plate od 121.000 prima i dodatak od 108.072 dinara. Da li bi Svetska banka bila zabrinuta za funkcionerske plate kada bi bila informisana o ovim „sitnim dodacima“?

Najbolje rešenje bi bilo kada bi se plata u pravosuđu konačno povećala, odnosno kada biste vi ispunili data obećanja.

U očekivanju vašeg odgovora, srdačno vas pozdravljam.

Predsednica

Slađanka Milošević

IZVOR: Sindikat pravosuđa Srbije

Be Sociable, Share!