UCENA MINISTRA VUJOVIĆA VODI U ŠTRAJK ZAPOSLENIH

  Sindikati javnog sektora, u okviru Saveza samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost“, preduzeće sve metode sindikalne borbe, uključujući proteste i štrajkove, u cilju odbrane zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru, oko čijeg nacrta su usaglašeni stavovi na Socijalno ekonomskom savetu.
Iako je Radna grupa, sastavljena od predstavnika sindikata i svih resornih ministarstava, uspela da izradi Nacrt tog zakona, ministar finansija Dušan Vujović je stopirao taj zakon, zapretivši da će, ukoliko bude donet u postojećem stanju, podneti ostavku.
To su, na konferenciji za novinare u prostorijama SSSS, saopštili predsednici dve reprezentativne sindikalne centrale, Ljubisav Orbović i Branislav Čanak.
Orbović je rekao da bi sutra, na sednici vlade, trebalo da se raspravlja o tom zakonu i da će taj pravni akt, kojim se, po nalogu ministra Vujovića i Svetske banke, ukida minuli rad i naknade zarade kod odsustva sa rada, biti poslat u parlament bez saglasnosti SES-a.
„Mi u ovom momentu ne znamo kako će izgledati taj zakon, uprkos činjenici da je Radna grupa već nekoliko nedelja radila na izradi tog zakona. Iako su predstavnici svih ministarstava učestvovali u njegovoj izradi, potezom jednog čoveka taj zakon je eliminisan, što je za nas neprihvatljivo“, ukazao je Orbović.
Ministar Vujović je hteo da minuli rad uključi u koeficijente i na taj način eliminiše minuli rad u narednom periodu, odnosno za sve zaposlene od 2017. godine, objasnio je Orbović.
„Iako smo tražili da nam ministar predoči na koji način će troškovi za minuli rad da probiju budžetska ograničenja, on nam nije objasnio. Ovde se pokazalo da je jedini faktor za donošenje zakona maksimalna štednja na teret zaposlenih“, rekao je Branislav Čanak, ocenivši neprihvatljivim da bilo ko preti ostavkom na sednici SES-a.
Predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti i član Radne grupe, Zoran Savić, rekao je da je ovaj zakon trebalo da se odnosi na zaposlene kojima su zarade već umanjene za 10 odsto, kojima je u zaradu uračunat i topli obrok i regres, „pa tako onaj ko prima minimalnu zaradu primi nula toplog obroka i nula regresa“. Prema njegovim rečima, ministar finansija nije prihvatio predlog koji je stigao iz resornog Ministarstva državne uprave.
„Namera je da se zaposlenima ukine pravo na minuli rad, odnosno da se umanje prava koja svi zaposleni imaju po Zakonu o radu. Ukoliko zakon bude usvojen po želji ministra Vujovića, zaposleni će imati manja prava od onih koje im daje Zakon o radu, prvenstveno u pogledu minulog rada i naknade zarade kod odsustva sa rada, što je suprotno Konvenciji MOR-a, koju je Srbija ratifikovala“.
Savić je preneo da je, na sednici SES-a, ministar Vujović poručio predstavnicima sindikata da neće dozvoliti da takav zakon bude donet i da, ukoliko se ne slažu sa njim, „nađu drugu državu“.
„Mi nećemo da menjamo državu, ali možemo da menjamo ministre. Zato nam ostaju druge mere sindikalne borbe, a to su protesti i štrajk svih zaposlenih u javnom sektoru“, poručio je Savić.

IZVOR: Savez samostalnih sindikata Srbije

 

Be Sociable, Share!