NACRT ZAKONA O SISTEMU PLATA U JAVNOM SEKTORU

slađanka milosevic    Sindikat pravosuđa Srbije zahteva od Vlade Srbije da povuče verziju zakona o sistemu plata u javnom sektoru iz javne rasprave i prestane da obmanjuje javnost, odnosno da otvoreno prizna da je taj zakon, u stvari, velika obmana i zaklon za zabušante. Ovo zbog toga što Vlada nije konsultovala sindikate i time poslala poruku da ih ne priznaje za socijalne partnere. Pored toga, trebalo je da Vlada krene obrnutim redom, odnosno od sebe, svojih javnih preduzeća i agencija jer oni, zajedno, predstavljaju rušilački faktor i destabilizuju javne finansije dok uvek isti trpe i ispaštaju. Tamo gde je trebalo vlast nije ni dirnula.

Da pojasnimo, sporni zakon neće se odnositi na funkcionere, javna preduzeća, agencije, BIA, policijske službenike, vojsku, opštine i posebne organizacije u okviru ministarstava. Za nabrojane će se, navodno, doneti posebni zakoni kojima će se urediti ili uskladiti njihove plate, ali tek u roku od godinu dana od dana početka primene ovog skandaloznog zakona.

Vlada je mogla, da je htela, mirne savesti da ih uvede u ovaj zakon i smanji zarade privilegovanim trošadžijama, bez posebne brige o tome da li je to ili nije u skladu sa Ustavom, odnosno da li im dira u nivo dostignutih prava. S tim u vezi, Ustavni sud je Vladi Srbije širom otvorio vrata odlukom da je i smanjenje penzija i plata u skladu sa Ustavom, to jest u skladu sa budžetskom mogućnostima. Vlada, zaista, bespotrebno brine jer smo svi svedoci toga da se Vlada Srbije strogo pridržava Ustava i da nikada ne bi predložila zakon koji je suprotan tom najvišem pravnom aktu. U prilog bespotrebne brige, ide i činjenica da Ustavni sud, kao i drugi srpski sudovi, prilikom donošenja svojih odluka strogo vode računa o budžetskim mogućnostima.

Naime, i ovoga puta Vlada, drsko i bez ustručavanja predlaže zakon koji će se odnositi samo na najsiromašnije, to jest sitnu boraniju koja je uvek bila i ostaće bedno plaćena. Posebno ugroženi su zaposleni u pravosuđu (sudovi, tužilaštva i zatvori), kao i zaposleni u državnoj upravi, prosveti, zdravstvu i kulturi. Ovim zakonom neće se smanjiti nejednakost u platama već će isti dovesti do još veće nejednakosti.

Drugačije rečeno, oni koji su imali visoke plate – imaće ih i dalje, oni koji su članovi u radnim telima – i dalje će uz platu imati dodatna primanja, oni koji su siromašni i dalje će biti siromašni, ali je jedino važno da vlast stvara privid da radi na sređivanju nereda u platama. Sindikat pravosuđa Srbije ne miri sa samovoljnim ponašanjem vlasti i zato je prinuđen da planira najradikalnije sindikalne mere.

Predsednica

Slađanka Milošević

Be Sociable, Share!