PISMO MINISTRU – OTKUD VIŠAK ???

nikola-selakovic-minster-of-justice   Republika Srbija

   MINISTARSTVO PRAVDE

   Nikola Selaković, ministar pravde

Beograd

Nemanjina 22-26

Gospodine ministre,

povodom teksta objavljenog u dnevnom listu „Blic“, dana 17.7.2015. godine, molim Vas da što pre zakažete sastanak sa predstavnicima Sindikata kako biste nam razjasnili nedoumice koje imamo u vezi sa navedenim tekstom.

Nedoumice su:

1. Da li se neko iz Vlade sa vama konsultovao pre nego što je „nezvanično“ dao izjavu da je višak u pravosuđu 30%?

2. Kako je moguće da postoji višak sudija kada ste kao član Visokog saveta sudstva upoznati sa tim da je Visoki savet sudstva samo u poslednja tri meseca objavio konkurs za izbor 80 novih sudija u osnovnim i prekršajnim sudovima?

3. Otkud višak administrativnog osoblja kada nisu popunjene postojeće sistematizacije, niti je zaposlen dodatni broj zaposlenih koji bi pratio u radu vraćene sudije i tužioce nakon propale reforme?

4. Na osnovu kojih parametara je utvrđeno da su plate u sudstvu veće za 25% nego prosečna plata u sektoru države? Kada ćete da povećate plate u pravosuđu do nivoa plata u sektoru države, jer sektor države je sve gde je Vlada osnivač, poslodavac i finansijer?

5. Da li je, kada i u kom sektoru države u poslednjih pet godina broj zaposlenih smanjivan, s tim što napominjem da broj zaposlenih u pravosuđu čini samo 2% od ukupnog broja zaposlenih u javnom sektoru.

Na kraju, pre nego što premijer „prelomi“, molim Vas da kao član Vlade prenesete ostalim članovima tog kolektivnog tela da bi bilo uputno da se objave plate ostalih iz sektora države i sudstva kako bi građani izvršili poređenje. Znate, možda bi građani želeli više da izdvajaju za sudstvo nego za neku agenciju, kancelariju, komitet, direkciju, fond, upravu, savet, komisiju, sekretarijat ili gubitke i pljačke pretvorene u javni dug.

U očekivanju Vašeg odgovora, odnosno termina za sastanak, srdačno Vas pozdravljam.

Predsednica

Milošević Slađanka

IZVOR: Sindikat pravosuđa Srbije

Be Sociable, Share!