ZAKLJUČAK VLADE IZNAD ZAKONA

vlada rsSindikat pravosuđa Srbije najoštrije osuđuje Vladu Srbije koja je dana 26. marta 2015. godine donela zaključak broj 05 Broj: 401-3106/2015 kojim se direktno meša u zakonodavnu, pa i u sudsku vlast. Umesto da je predložila izmenu zakona, Vlada se drznula i svojim zaključkom se stavila iznad zakona. Navedeni zaključak ima značenje izmena člana 16. i 17. Zakona o platama državnih službenika i nameštenika, jer se zaključkom zabranjuje napredovanje državnih službenika u viši platni razred, a Vlada za to nema ovlašćenja. Ovaj zaključak nije donet kako bi se sprovodile odredbe zakona već da bi se one kršile.

Naime, Zakon o platama državnih službenika i nameštenika propisuje da državni službenici napreduju u viši platni razred na osnovu ocenjivanja. Iza dobrih ocena, koje su uslov za napredovanje, stoje rezultati rada koji se ogledaju u kvalitetu, obimu, složenosti i posvećanosti.

Gospoda iz Vlade Srbije imaju većinu u Narodnoj skupštini pa je bilo dovoljno da predlože izmenu zakona.

Istovremeno, iz pisma ministra pravde koje je uputio sudovima i javnim tužilaštvima proizilazi da bi napredovanje državnih službenika u viši platni razred dovelo u pitanje redovnu isplatu zarada za poslednji kvartal 2015. godine, kao i to da će za eventualne probleme odgovornost snositi rukovodioci ovih organa. Vladi nije dovoljno to što sama krši sopstvene zakone nego na to primorava i javne tužioce i predsednike sudova čiji je posao da primenjuju zakone a da prekršioce kažnjavaju.

Od ministra pravde smo saznali da, ukoliko bi se nagradili državni službenici, neće biti novca za zarade u poslednjem kvartalu, a premijer Vučić već nekoliko dana najavljuje povećanje zarada i penzija krajem godine. Zaposleni u pravosuđu su u dilemi – ne znamo kome da verujemo!

Predsednica

Slađanka Milošević

Be Sociable, Share!