INFORMACIJA ZA DRŽAVNE SLUŽBENIKE – NAPREDOVANJE

Sa terena dobijamo informacije da je ocenjivanje državnih službenika okončano, ali da nisu svi državni službenici napredovali u skladu sa svojim ocenama.

Podsećamo da ocenjivanje državnih službenika, osim što ima za cilj otkrivanje i otklanjanje nedostataka u radu državnih službenika, ima za cilj i napredovanje kao podsticaj za ostvarivanje boljih rezultata rada. Dobri rezultati rada stvaraju uslov za prelazak u viši platni razred.

Do ove godine na osnovu ocene prelazak u viši platni razred bio je ograničen Zakonom o budžetu na 20% zaposlenih. Međutim, ove godine nijedan zakon nije ograničio državne službenike na finansijsko napredovanje kroz ocenu. Mimo zakona, ograničenje nameću rukovodioci pravosudnih organa.

Prema tome, naša preporuka svim državnim službenicima koji su se istakli svojim rezultatima rada i stekli uslov za napredovanje kroz uvećanje koeficijenta jeste da od svojih rukovodilaca organa (javnih tužilaca, predsednika sudova i upravnika zatvora) zatraže rešenja o prelasku u viši platni razred ili rešenja sa pismenim obrazloženjem o razlozima nedonošenja takvog rešenja. Preciznije, neka rukovodioci organa u obrazloženju napišu da im je iz Ministarstva pravde sugerisano pismeno ili usmeno (pošto to navode kao opravdanje državnim službenicima) da ograniče broj za napredovanje i ne izdaju rešenja državnim službenicima. Neka takvu preporuku za kršenje zakona unesu u rešenje, potpišu ga i overe pečatom. Insistirajte na tome jer u Srbiji se ništa ne dobija, pa makar to bilo i zakonsko pravo, u Srbiji sve mora da se osvaja.

IZVOR: Sindikat pravosuđa Srbije

Be Sociable, Share!