Održan protest Sindikata protiv reformskih zakona

17. jul 2014.

Lideri i članovi Saveza samostalnih sindikata Srbije i UGS Nezavisnost započeli su danas protest, šetnjom od Trga Nikole Pašića do Skupštine Srbije, protiv usvajanja Zakona o radu i o PIO.
Predsednik samostalnog sindikata građevinarstva Duško Vuković rekao je da odbijaju primedbe kako sindikati hoće da ruše državu, jer su, istakao je, sindikati i radnici godinama gradili državu.
Prema njegovim rečima, društvo i država su već dovoljno urušeni, a na protestu su se okupili kako bi iskazali nezadovoljstvo činjenicom da drugi žele „da odlučuju o nama bez nas“. Vuković je rekao da se izmenama ova dva zakona „radnicima ispostavlja faktura za sve političke promašaje“.
Sekretar S S S S Zoran Mihajlović pozvao je radnike da državi poruče da im je svega preko glave i da hoće da rade i žive od svog rada, ali da ne nailaze na poštovanje. „Nećemo odustati od protesta sve dok ne donesu zakone po meri radnika“, poručio je Mihajlović. 
Aleksandar Titović iz sindikata Nezavisnost rekao je da je novi Zakon o radu „antinarodni zakon“.
Učesnici protesta u šetnji do parlamenta nakratko su zastali pred zdanjem u kome su kancelarije predsednika Republike, gde od aktuelnog predsednika Tomislava Nikolića traže da ne potpiše ukaz o proglašenju novih zakona. 
Oni nose sindikalne zastave i transpaarente, na kojima su parole: „Vređate nam inteligenciju“, „Ništa o nama bez nas“, „Da li imate obraz“, „Za dostojanstveni život građevinskih radnika“… Ideja sindikata je bila da naprave prsten oko Skupštine Srbije, nakon čega će se obratiti lideri S S S S i UGS Nezavisnost Ljubisav Obrović i Branislav Čanak, ali su umesto toga obišli oko zdanja parlamenta. 
Scenario protesta zaključno sa tim prstenom je na sajtu sindikata, a dalji koraci nisu poznat

Teks u celosti preuzet sa www.sindikat.rs

 

Be Sociable, Share!