SSSS – Obaveštenje članstvu

U cilјu istinitog informisanja članstva i sprečavanja dalјih dezinformacija koje se odnose na izmene Zakona o radu, predsednik SSSS Ljubisav Orbović uputio je dopis predsednicima samostalnih sindikata i sindikata na teritoriji.

  • Predsedncima samostalnih sindikata
  • Predsednicima samostalnih sindikata na teritoriji


Poštovani, 
S obzirom na dezinformacije koje su prisutne ovih dana u medijima, kao i izjave da je skoro sve dogovoreno sa sindikatima vezano za novi zakon o radu, obaveštavamo članstvo da je najnoviji nacrt tog zakona, koji je pripremilo Ministarstvo rada, neprihvatlјiv za Savez samostalnih sindikata Srbije. 
To je nedvosmisleno rečeno i na poslednjoj sednici Veća SSSS, održanoj 4. juna 2014. godine, na kojoj je zaklјučeno da će, ukoliko se novi zakon ne vrati u okvire koji su ranije dogovoreni sa premijerom Aleksandrom Vučićem, sindikat morati da pribegne drugim, radikalnim vidovima sindikalne borbe. 
Naši članovi Radne grupe za izmene Zakona o radu su u poslednja tri i po meseca usaglašavali stavove o pet najvažnijih tema koje treba da reguliše novi zakon o radu – rad na određeno vreme, otkazi od strane poslodavca, otpremnine, prošireno dejstvo kolektivnog ugovora i minimalna zarada. 
Umesto da obradi samo tih pet elemenata koji su dogovoreni s premijerom, u novom tekstu nacrta samoinicijativno su unete izmene koje sa sindikatima nisu usaglašene. 
Savez obaveštava članstvo da će, po svaku cenu, braniti teško stečena prava radnika i sindikata i da se nikada neće saglasiti sa ukidanjem proširenog dejstva kolektivnog ugovora, niti sa izmenama koje bi dovele do smanjenja zarada. 
Jasno smo, takođe, rekli da smo protiv smanjivanja zarada u javnom sektoru. 
Još verujemo da će razum prevladati, da vlast neće podleći pritiscima sa strane i da će se, socijalnim dijalogom, doći do kompromisa. 
U suprotnom, reagovaćemo adekvatno, što podrazumeva sve oblike sindikalne borbe. 
Molimo Vas da, u cilјu informisanja članstva, svim predsednicima vaših sindikalnih organizacija prosledite ovaj dopis. 
S poštovanjem, 
PREDSEDNIK Ljubisav Orbović

Tekst preuzet sa www.sindikat.rs

Be Sociable, Share!