Namešteničke nagrade

NAMEŠTENIČKE NAGRADE – OBAVEŠTENJE ZA RUKOVODIOCE ORGANA

Pravosudna administracija prima zaradu na osnovu Zakona o platama državnih službenika i nameštenika koji, između ostalog, predviđa i nagrade nameštenicima na kraju svakog tromesečja, s obzirom na to da nameštenici nemaju mogućnost napredovanja kroz uvećanje koeficijenata kao državni službenici.

Do prošle godine, Zakonom o budžetu sredstva za te namene bila su limitirana tako što je iznos za „isplatu“ nagrada bio ograničen na 1% od ukupnog platnog fonda za pravosuđe, a na 15% za zaposlene u Upravi za zajedničke poslove republičkih organa (Vlade) i Avio-službe Vlade. Ove godine to nije slučaj, odnosno ne postoji ograničenje.

Međutim, Ministarstvo finansija dostavilo je svoje mišljenje o namešteničkim nagradama u kojem, između ostalog, stoji da nameštenici imaju zakonsko pravo na nagradu, kao i da bi rukovodioci organa trebalo da budu osvešćeni, to jest odgovorni prilikom nagrađivanja, jer je fiskalnom politikom planirano smanjenje javnih prihoda po osnovu plata u javnom sektoru.

Naglašavamo da se plate nameštenika u pravosuđu kreću od 18.906 do 28.359 dinara, da broj nameštenika od 3.000 lica predstavlja manje od 0,4% od ukupnog broja u javnom sektoru, da se ne nagrađuju svi nameštenici, da predsednici sudova i javni tužioci veoma retko nagrađuju sa 50% od plate nameštenike, tako da od predsednika sudova i javnih tužilaca očekujemo da nagrade svoje nameštenike, posebno imajući u vidu činjenicu da u pravosuđu nedostaje radne snage, izveštaj o radu sudova za prošlu godinu, kao i izveštaj Komisije za praćenje primene Zakonika o krivičnom postupku, odnosno o sprovođenju tužilačke istrage, gde je navedeno da je urađeno više predmeta. Rad u pravosuđu jeste i specifičan i merljiv, pa u skladu sa tim očekujemo i merljivu nagradu.

I na kraju, bilo bi dobro da nam neko od nadležnih objasni, možda premijer, kako je moguće da u siromašnom budžetu ima para za milionske krađe o kojima čitamo svakodnevno, a nema za plaćanje rada.

tekst objavljen na sajtu: Sindikat pravosudja Srbije

Be Sociable, Share!