NOVA MINISTARKA – STARI PROBLEMI

nela-kuburovicNa inicijativu Sindikata pravosuđa Srbije 13.9.2016. godine održan je sastanak u Ministarstvu pravde. Sastanku su prisustvovali ministarka pravde Nela Kuburović sa saradnicima i predstavnici Sindikata pravosuđa Srbije.

Nakon upoznavanja sa problemima koji godinama tište zaposlene u pravosuđu, kao i sa činjenicom da su zaposleni u pravosudnim organima u neravnopravnom položaju u odnosu na druge budžetske korisnike, ministarka pravde rekla je da će se usvojiti poseban zakon o zaposlenima u pravosudnim organima (sudovima, tužilaštvima i zatvorima) koji će poboljšati status zaposlenih, ali da je to planirano tek za sledeću godinu.

Dok se ne donese poseban zakon treba preživeti sa zaradom koju primaju zaposleni u pravosuđu. U tom smislu predložili smo ministarki tri načina da se uveća osnovica za obračun zarada zaposlenih i to tako da:

1) osnovica za obračun zarada u pravosuđu bude u visini minimalne zarade (tako bi se poštovao i Poseban sporazum, onaj sa potpisom i pečatom), ili

2) da osnovica za obračun zarada bude ista kao i policijskim službenicima, odnosno 23.655 dinara ili

3) da pomoć od 4.000 uđe u osnovicu za obračun zarada.

Zamolili smo ministarku pravde da ova tri modela prenese Vladi Srbije, kao i da pita premijera kada će ispuniti dato obećanje o isplati jednokratne pomoći iz decembra prošle godine. Posebno smo naglasili da nećemo zahtevati sastanak sa premijerom jer ne želimo da ga dovodimo u nezgodan položaj da obećava pa ne ispunjava. Zbog premijera smo napomenuli i to da bi zaposleni u pravosuđu, ukoliko nikome ništa ne bi plaćali, imali suficit u svojim novčanicima.

Ministarku smo upoznali sa činjenicom da se u sudovima i tužilaštvima ne plaća prekovremeni rad, a da su u zatvorima zbog manjka zaposlenih prinuđeni da rade prekovremeno i iznad zakonskog ograničenja, da je broj izvršilaca nedovoljan za „ubrzanje“ pravosuđa i da bi trebalo usvojiti nova merila za određivanje broja zaposlenih, a posebno da bi trebalo zaposlene u radnom odnosu na određeno vreme primiti u stalni radni odnos. Ograničenje u zapošljavanju, kao i isplati zakonskih prava, primenjuje se jedino u pravosuđu.

S obzirom na to da smo godinama diskriminisani i ponižavani, upoznali smo ministarku i sa našom odlukom o štrajku. O predlozima očekujemo odgovor do kraja septembra, ali smo naglasili da nam ono malo dostojanstva što nam je ostalo ne dozvoljava da ih zivkamo i molimo. Nećemo ni da trpimo. Do sada smo imali ignorisanje i odlaganje rešenja. Možda nova ministarka uvede i neke novine pa ozbiljno razmotri predloge, s obzirom na to da je bila deo pravosuđa. Ukoliko se nešto ne dogodi, svi znate šta nam je činiti. Od nas zavisi.

IZVOR: SINDIKAT PRAVOSUĐA SRBIJE

Be Sociable, Share!