O B A V E Š T E N J E

slađanka milosevicDana 18.11.2015. godine, na inicijativu Sindikata pravosuđa Srbije, u Ministarstvu pravde je održan sastanak. Sastanku su prisustvoli ministar pravde Nikola Selaković i njegovi saradnici Dejan Carević, Slavica Jelača, Đorđe Cvetinčanin i Nikola Savić. U ime Sindikata pravosuđa Srbije, pored predsednice Slađanke Milošević, ovom sastanku prisustvovali su i Dragana Mitrović, Dejan Stojisavljević, Dragoljub Kuridža i Ivica Cvetković.

Jednostavno rečeno, sve što je Sindikat predložio odbijeno je. Neće se popunjavati upražnjena radna mesta u sudovima, tužilaštvima i zatvorima. Biće premeštaja u sudovima i tužilaštvima, odnosno presipanja iz šupljeg u prazno. Finansijskog poboljšanja za pravosuđe nema ni u naznakama, čak ni za zdravstvene radnike u zatvorima iako je najavljeno povećanje plate za zdravstvene radnike. Sa dugovanjima sudova, kao i poteškoćama u radu, navodno, nisu upoznati (iako sudovi redovno dostavljaju izveštaje o dugovanjima Visokom savetu sudstva a tužilaštva Državnom veću tužilaca, u kojima je plaćeni član i ministar pravde). O novogodišnjim paketićima odluku će doneti Vlada (iako je to pravo ugovoreno kolektivnim ugovorom, kao i pravo na godišnju nagradu).

Zaključili smo da je potpuno svejedno ko je ministar pravde. On je, svakako, uspešan bez obzira na to što je pravosuđe neuspešno i bez poverenja. Sve ove godine pravosuđe se menjalo i, kroz različita pakovanja reformi, postalo je siromašno kadrovski i finansijski. Menjali su se jedino ministri koje smo, bez obzira na učinjeno ili neučinjeno, sposobnost ili nesposobnost, dobro finansijski tapacirali. Činjenica jeste da ono što vlasti odgovara to i radi, a ono što joj ne odgovara ne radi. Sledi da joj jako i delotvorno pravosuđe ne odgovara.

Sa Ministarstvom smo se dopisivali i sastančili, dostavljali predloge i rešenja, i sve to nije urodilo plodom ili je ostalo mrtvo slovo na papiru. Jedini put koji nam je ostao jeste da izrazimo kolektivno nezadovoljstvo i delujemo zajedno i udruženo. Prepreka tome jesmo i mi sami jer smo im ćutanjem dozvolili da rade šta hoće. Hoće li tako biti i dalje zavisi od svih nas zajedno. Ukoliko dijalog ne proizvodi rezultate, sindikat koristi druge načine delovanja kao što su javna kritika, osporavanje, traženje ostavki, organizovanje protestnih skupova i štrajka.

IZVOR: Sindikat pravosuđa Srbije

Be Sociable, Share!