O B A V E Š T E NJ E

vazno obavestenjeDana 3. aprila 2015. godine, na inicijativu Sindikata, a po pozivu iz Ministarstva pravde, održan je hitan sastanak sa Jelača Slavicom, pomoćnikom ministra pravde za materijalno-finansijsko poslovanje i Dejanom Carevićem.

Raspravljalo se o kašnjenju u isplati zarada zaposlenima u tužilaštvima i dodatku za poboljšanje materijalnog položaja, kao i zabrani napredovanja državnih službenika.

Plata u tužilaštvima kasnila je zbog provere broja prekovremenih sati. Sindikat je objasnio da su zaposleni u tužilaštvima zbog nedovoljnog broja u nemogućnosti da završe tužilački posao tokom radnog vremena i da su, u stvari, prinuđeni da rade i prekovremeno. Pored toga, izvršioci krivičnih dela ne vode računa o tome da li krivična dela vrše tokom ili van radnog vremena, zbog čega su tužioci i zaposleni dužni da dežuraju.

U tužilaštvima postoji pasivno dežurstvo zaposlenih i tužilaca. Zaposlenom se za sat pasivnog dežurstva isplaćuje 14,70 dinara a tužiocu 51,50 dinara. Za ovih 51,50 dinara tužioci ne spavaju celu noć kada su pasivno dežurni, jer im se toliko plaća njihov „pasivni pravni savet“ i buđenje prilikom poziva policije tokom noći. Ponižavajuće jeste ali to je stvarnost.

Prekovremeni rad tokom dežurstva računa se kada zaposleni i tužilac posle radnog vremena aktivno saslušavaju osumnjičene, svedoke, oštećene, izdaju naredbe za razne analize ili predlažu pritvor za osumnjičene. Sat prekovremenog rada za zaposlenog iznosi 185,20 dinara a za tužioca 648,00 dinara

Inače, ministar pravde zbog ovoga imao je sastanak sa tužiocima. Nemamo informacije o zaključcima sa tog sastanka.

Što se tiče napredovanja državnih službenika, najavljena je izmena zakona – ali o tome kada će biti izmena i kog zakona nismo dobili preciznu informaciju.

Cirkularni raspis za isplatu dodatka poslat je pravosudnim organima u 15.30, to jest na kraju radnog vremena. Predstavnici Sindikata čekali su raspis do 17.00 časova ali on na mejl Sindikata nije stigao.

U narednih nekoliko dana bićete obavešteni o daljim koracima, jer je odgovor na sva postavljena pitanja uvek isti – nema para. To nije odgovor niti pitanje za Sindikat već za one koji vode ovu državu. Zašto nema para? Zbog toga smo preko prisutnih predstavnika Ministarstva pravde postavili pitanje ministru pravde – Da li je, kome i kada podneo obećanu tužbu za regresiranje zbog skupe i promašene reforme, ako jeste – pod kojim brojem je zavedena tužba, u kom sudu, na koji iznos, kao i da li je održano neko ročište po toj tužbi.

SINDIKAT PRAVOSUĐA SRBIJE

Be Sociable, Share!