Sindikat pravosuđa Srbije – konferencija za medije

Sindikat pravosuđa Srbije

Sindikat pravosuđa Srbije

Konferenciju za mediji održali su Sindikat uprave i Sindikat pravosuđa Srbije.

Radi objektivnog i tačnog informisanja a kako bismo raspršili iluzije namerno stvarane u javnosti, obaveštavamo sve da se plate pratećeg osoblja koje će stupiti u štrajk upozorenja kreću od 25.650 do 30.000 dinara za srednju stručnu spremu, tužilačkih i sudijskih pomoćnika sa visokom stručnom spremom od 39.000 do 54.000 dinara (u višim pravosudnim instancama), dok plata sudije i tužioca u osnovnim sudovima, odnosno javnim tužilaštvima iznosi 89.505 dinara. Najniža zarada u pravosuđu iznosi koliko i osnovica za obračun plate 17.100 dinara za higijeničarke koje su ostale u pravosudnom sistemu, suprotno Zakonu o radu i Odluci Socijalno-ekonomskog saveta.Posebno nezadovoljstvo kod zaposlenih izaziva to što im je zarada duplo niža od prosečne zarade koja se, iako su mere štednje na snazi, stalno uvećava. Kome se to plata tajno uvećava u Srbiji?

Kada kažemo zaposleni u pravosuđu stupiće u štrajk upozorenja mislimo na prateće osoblje sa prethodno opisanim zaradama koje pomaže nosiocima pravosudnih funkcija u radu. Dakle, od njih ne zavisi ishod sudskog postupka, oni ne odlučuju, oni isključivo rade po nalogu sudija i tužilaca.

Pregovori su otvoreni ali dogovor nije postignut. Našem poslodavcu smo navodno svi isti ali su nam primanja znatno različita. Na delu imamo kolektivno varanje i mi osuđujemo glumatanje socijalnog dijaloga. Pre početka pregovora zatražili smo određene informacije o visini primanja svih na Budžetu koje do danas nismo dobili, što sve ukazuje na to da se nešto krije. „Otkrivanje podataka“ jeste od suštinske važnosti za kolektivno pregovaranje „u dobroj veri“!

Naša je obaveza da ukažemo na višegodišnju diskriminaciju, niske zarade i loše uslove rada. Nikada nismo dobili odgovor zbog čega lokalni službenik vredi više od pravosudnog ili zbog čega radnik u javnom preduzeću vredi tri puta više od pravosudnog radnika. Službenik u pravosuđu prima platu oko 26.000 dinara a u javnom preduzeću od 66.000 do 75.000 dinara. Znate, to su ona javna preduzeća čije kredite Vlada pretvara u javni dug i koje svi mi zajedno vraćamo. To su ista ona preduzeća koja su potrošila sav novac prikupljen od solidarnog poreza. Naše nezadovoljstvo usmereno je isključivo prema Vladi zbog diskriminacije pravosudnih radnika. Nikada nismo dobili ni odgovor zbog čega zaposleni u posebnim odeljenjima imaju duple plate a radimo isti posao za istog poslodavca?! Mere štednje svele su se na smanjenje penzija i plata u prosveti, zdravstvu, nauci, kulturi, pravosuđu, državnoj upravi… Javna preduzeća i agencije nisu pipnuli.

I sudije, i tužioci, i osoblje, imaju poteškoća u radu, jer su onemogućeni da rade svoj posao. Štedi se na papiru, toneru, kompjuterima, ljudima, grejanju, kancelarijama… Na svemu. Nemoguće je raditi normalno u nenormalnim uslovima. Reforme su unazadile pravosuđe ali bes građana je ciljano usmeravan prema pravosuđu umesto prema donosiocima odluka i nekažnjenim reformatorima. Građanima se smišljeno servira priča da se u pravosuđu malo radi. Međutim, nakon pogrešne i skupe prethodne reforme, pa i naknadnih popravki, građani su shvatili političke podvale i počeli da veruju svojim očima.

Naš zahtev je da se ne glumi kolektivno pregovaranje, odnosno da se sprovodi Zakon o radu i da se: poštuje cena sata za najjednostavniji rad prema Odluci Socijalno-ekonomskog saveta, jer sada sat rada u pravosuđu iznosi 98,00 dinara, predvidi naknada za topli obrok, regres, kao i da se odobri zapošljavanje ljudi u skladu sa potrebama posla. Nedopustivo je da posao trpi zbog navodne štednje. Ukoliko Vlada ne ponudi prihvatljivo rešenje, štrajk upozorenja održaće se 18.2.2015. godine.

Tekst objavljen na www.sind-prav.org.rs

Be Sociable, Share!