Poseban kolektivni ugovor !?!

vlada rsNa današnjem sastanku u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, a nakon dostavljanja mišljenja nadležnih ministarstava, tekst Predloga posebnog kolektivnog ugovora za državne organe usaglašen je u skladu sa tim mišljenjima. Sutra, dakle, 27.2.2015. godine, usaglašen tekst će biti dostavljen ovlašćenim reprezentativnim sindikatima koji učestvuju u pregovorima (nama, Sindikatu uprave i SOPOS-u) i Vladi Srbije.

Nakon toga, Vlada Srbije (kolektivno telo – vlasnik naših života) će na svojoj sednici odlučiti da li će ili neće potpisati takav kolektivni ugovor. Kada će biti sednica Vlade ne znamo, jer nismo vidoviti. Ono što znamo jeste to da će o našim mizernim dodatnim primanjima ugrađenim u kolektivni ugovor, u Vladi Srbije da odlučuju oni koji ne znaju koliko i na ime čega primaju. Imaju sreću pa sami odlučuju o sopstvenim primanjima.

 I zato vas molim, prestanite da zivkate svaki čas jer pravosuđe nije prioritet Vlade a što smo imali priliku da vidimo tokom štrajka advokata u trajanju od četiri i po meseca kada je Vlada pokazala da je baš briga za građane i njihovo pravo na sudsku zaštitu.

 Sindikati su o tako usaglašenom Predlogu kojim nisu prihvaćeni predlozi vezani za namešteničku nagradu ili za topli obrok i regres (navedeno u članu 29. u koeficijentu) svoju osudu izneli na samom sastanku pred ovlašćenim predstavnicima poslodavca. Ministarstvo finansija nije dostavilo tražene, kao ni bilo kakve matematički uporedive podatke kojima bi obrazložili tvrdnje da bi prihvatanjem nekih od zahteva narušili konsolidaciju finansija i povećali deficit. Međutim, istina je i to da moraju nama da uskraćuju primanja kako bi bilo za funkcionerska višestruka

Dakle, sutra će na sajtu biti tekst Predloga posebnog kolektivnog ugovora za državne organe, pa vas molim da isti uzmete u razmatranje. Svoje predloge i sugestije šaljite nam na mejl sindikata.

Ukoliko želite da postanemo prioritet Vlade Srbije ili odgovor zbog čega su zaposleni u pravosuđu diskriminisani, kao i da izrazite svoje nezadovoljstvo, tada šaljite mejlove ministru pravde Nikoli Selakoviću (kabinet@mpravde.gov.rs) i premijeru Aleksandru Vučiću (aleksandar.vucic@gov.rs) jer su članovi partije koja ima većinu.

Izvor : Sindikat pravosuđa Srbije

Be Sociable, Share!