Informacija za zaposlene – PKU

Dana 13.2.2015. godine, tačnije u petak pre podne, održan je sastanak sa potpredsednicom Vlade i ministarkom za državnu upravu i lokalnu samoupravu Kori Udovički. Predsednici sindikata Slađanka Milošević i Njegoš Potežica obrazložili su potpredsednici Vlade, inače zaduženoj za reformu javne uprave, sindikalne dopune uložene na predlog posebnog kolektivnog ugovora za državne organe koji su prethodnog dana dostavili ovlašćeni pregovarači Poslodavca na zahtev sindikata.

Zajedno sa potredsednicom, otvoreno i korektno razmatrana je svaka sindikalna dopuna. Posebno smo insistirali na tome da se vodi računa o ujednačavanju prava „budžetlija“, odnosno da naša prava ne mogu biti manja od onih koja su usaglašena u već potpisanim kolektivnim ugovorima. Na kraju, zaključeno je da takav predlog sa sindikalnim dopunama ne proširuje prava zaposlenih ali i ne smanjuje dostignuti nivo prava. Jednostavno, takav predlog ne podriva Vladine mere štednje jer ne zahteva dodatna i veća novčana izdvajanja. Imajući to u vidu, potpredsednica Kori Udovički obećala je da će takav predlog dostaviti na mišljenje Vladinom zakonodavnom odboru, kao i da će taj predlog zastupati pred Vladom Srbije.

Za nas ovaj sastanak predstavlja „pregovore na višem nivou“, jer potpredsednica Kori Udovički uživa poverenje Vlade i sigurno je ovlašćena da donosi odluke, barem kada su u pitanju državni službenici i nameštenici. Ohrabreni razumevanjem za nezavidan položaj državnih službenika i nameštenika koje je izrazila potpredsednica Kori Udovički na ovom sastanku, otkazan je štrajk upozorenja i zakazana sednica Republičkog odbora Sindikata pravosuđa Srbije za 18.2.2015. godine.

Na današnjoj sednici Republičkog odbora predsednica Sindikata predstavila je hronološki tok kolektivnog pregovaranja i obrazložila svaki član predloženog kolektivnog ugovora. Pošto se ne pregovara o zaradi jer su mere štednje na snazi, zaključeno je da su predložene odredbe kolektivnog ugovora ipak „korak napred“ u odnosu na stari jer su neka prava jasnije i preciznije definisana. Republički odbor dao je punu podršku predsednici Sindikata za dalje pregovaranje i izdvojio odredbe koje su od važnosti za zaposlene. Jedna od njih je nameštenički dodatak za ostvarene rezultate rada koji predstavlja „sudar“ dva zakona. I druga, eventualno, sporna odredba može da bude ona u vezi sa dodatkom iz sopstvenih prihoda za uslove rada jer smo insistirali da se ova odredba primenjuje i na mali broj zatvorskih radnika koji nemaju beneficirani radni staž ali imaju očajne uslove rada.

Republički odbor doneo je odluku da se odlože najavljene kolektivne akcije i da se sačeka mišljenje Vlade Srbije, odnosno krajnji rezultat pregovora do sledeće srede.

Predlog za sindikalnim dopunama pogledajte u prilogu.

Tekst  objavljen na sajtu Sindikata pravosuđa Srbije, 18.2.2015. godine

Be Sociable, Share!