Novogodišnji paketići za decu ???

no_santa_clause_sticker-p217170636261807663qjcl_400Poštovani članovi sindikata,

Zvanične odluke o ukidanju novogodišnjeg poklona za decu nema, osim što je vest o tome objavio dnevni list „Blic“. Potvrdu ovakve odluke Ministarstvo pravde od Vlade još uvek nije dobilo ali ono što je sigurno jeste da je neizvesno da li će ili neće biti novogodišnjih poklona za decu.

Međutim, moja dužnost jeste da vas tačno i blagovremeno informišem, pa vam u tom smislu citiram stav 2. člana 119. Zakona o radu, odnosno pravni osnov za dodelu prazničnih poklona deci:

„Poslodavac može deci zaposlenog starosti do 15 godina života da obezbedi poklon za Božić i Novu godinu u vrednosti do neoporezivog iznosa koji je predviđen zakonom kojim se uređuje porez na dohodak građana“.

Drugim rečima, poslodavac može ali i ne mora deci zaposlenog starosti do 15 godina da obezbedi poklon za Božić i Novu godinu. Praznični poklon deci je mogućnost ali ne i obaveza poslodavca. Dakle, radovanje dečice zavisi isključivo od volje našeg poslodavca.

Prethodnih godina deca zaposlenih u pravosuđu dobijali su novogodišnje poklone jer je Sindikat zakonsku mogućnost pretvorio u obavezu Posebnim kolektivnim ugovorom za državne organe. Međutim, naš kolektivni ugovor prestao je da važi 19. novembra 2014. godine.

Istovremeno, obaveštavam vas da je Sindikat pravosuđa Srbije, zajedno sa Sindikatom uprave Srbije, još početkom oktobra 2014. godine, dakle na vreme, podneo inicijativu za produžetak važenja Posebnog kolektivnog ugovora za državne organe.

Rezultat ove inicijative jeste početak pregovora za potpisivanje novog kolektivnog ugovora, zakazan za 3. decembar 2014. godine u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave. O toku pregovora bićete blagovremeno obavešteni.

Tekst u celosti preuzet sa zvaničnog sajta Sindikata pravosuđa Srbije

Be Sociable, Share!