Ministar pravde održao sastanak sa zaposlenima u Palati pravde

nikola-selakovic-minster-of-justiceDana 15.12.2014. godine, u Palati pravde, u prepunoj svečanoj sali, održan je sastanak sa zaposlenima kojem je, na poziv Beogradskog odbora Sindikata pravosuđa, prisustvovao i ministar pravde Nikola Selaković, sa svojim saradnicima Jelača Slavicom i Carević Dejanom.

Glavne teme sastanka bile su materijalni položaj zaposlenih (umanjenje zarada, minuli rad, stimulacija, namešteničke nagrade, jubilarne nagrade, prekovremeni rad i dečji paketići) i uslovi rada (skučeni smeštajni kapaciteti i uvećan obim posla zbog nedostajućeg broja zaposlenih).

Nikola Selaković, ministar pravde, otvoreno i bez uvijanja, rekao je da nema nameru da daje nerealna obećanja iako je svestan i doprinosa pratećeg osoblja i njihovog teškog materijalnog položaja, ali da je nemoguće izdvojiti pravosuđe od mera štednje. Mere štednje odnosiće se na sve i ne bi bilo objektivno, niti principijelno, da postoje izuzeci zbog čega bi se ceo sistem Vladinih mera urušio. Možda je to nepravedno kada je pravosuđe u pitanju, ali za sada „iskakanja“ nema. Uložiće napor za nastavak isplate stimulacije u sledećoj godini i, kako je rekao, i prethodne dve godine bilo je mišljenja da je „nemoguća misija“ isplata stimulacije – ali se ona isplaćivala. U saradnji sa Sindikatom izmeniće se pravilnik o merilima za određivanje broja sudskog i javnotužilačkog osoblja. Definitivno, neće biti ni paketića za decu zaposlenih ove godine jer je i to jedna od mera, zbog čega su prisutni negodovali. U Budžetu za sledeću godinu planirana su sredstva za jubilarne nagrade i prekovremeni rad, ali nisu planirane namešteničke nagrade. Što se tiče smeštajnih kapaciteta, naglasio je da su planirane adaptacije u Palati pravde i Katanićevoj ulici. Kada su u pitanju zatvori, naglasio je da vodi bitku sa ostalim donosiocima odluka o beneficijama jer ne poznaju dovoljno zatvorski sistem i rizike sa kojima se zaposleni suočavaju u obavljanju svog redovnog posla. S tim u vezi, Specijalnu zatvorsku bolnicu ministar pravde posetio je zajedno sa ministrom zdravlja. Naglasio je da se radi na izmeni činovničkih zvanja za zdravstveno osoblje u toj bolnici.

Ministar pravde razgovarao je sa zaposlenima puna četiri sata i strpljivo odgovarao na postavljena pitanja. Problema je mnogo pa je konstatovano da bi ih trebalo rešavati jedan po jedan.

Jedan od predloga zaposlenih bio je taj da ministar pravde razmotri mogućnost za preživljavanje januara 2015. godine, kao najdužeg meseca u godini, i isplati određenu pomoć zaposlenima dok se ne donese odluka o visini i isplati dodatka za uslove rada (stimulacije). Zaposleni su istakli da su godinama imali razumevanja za državu, da su žrtve svih kriza, štednje i reformi, pa u skladu sa tim očekuju i da država pokaže razumevanje za njih.

Test u celosti preuzet sa www.sind-prav.org.rs

Be Sociable, Share!