Zatišje ili zajednička bura

 

Ministarstvo pravde

Ministarstvo pravde

Dana 12. novembra 2014. godine održan je sastanak u Ministarstvu pravde Srbije. Razlozi sastanka bili su umanjenje zarada u pravosuđu, informacija o načinu ujednačavanja zarada, kršenje Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu, odnosno nepostojanje akata o proceni rizika radnog mesta i ukidanje beneficija u zatvorima.

Zarade u sudovima, tužilaštvima i zatvorima smanjene su na dva načina. Prvi, smanjena je osnovica za obračun zarada sa 19.001 na 17.100 dinara i drugi zbog novog obračuna minulog rada.

U zatvorima se sprema novi pravilnik o beneficijama koji će, prema informacijama koje ima Sindikat, biti ukinute svima osim službi obezbeđenja. Nedopustivo je to što su pravilnik sačinjavali eksperti iz Vlade koji nemaju nikakvog dodira sa zatvorima.

Predstavnici Sindikata predložili su da se umesto stimulacije uvede dodatak na opterećenje i otežane uslove rada dok se ne izrade akti o proceni rizika radnog mesta, kao i da učestvuju u izradi propisa povodom uvođenja ravnoteže u zaradama.

Ministar pravde Nikola Selaković rekao je da će uložiti maksimalni napor da se stimulacija ne ukine, kao i da je ukidanje beneficija glasina.

Dogovoreno je da se u petak održi sastanak između predstavnika zatvora, sa jedne strane i ministra pravde i direktora Uprave za izvršenje krivičnih sankcija sa druge strane. Nadamo se da će ministar pravde i direktor Uprave doneti izrađeni pravilnik o beneficijama bez učešća predstavnika sindikata kao socijalnih partnera na sastanak kako bi raspršio glasine.

Nezadovoljstvo zaposlenih u sudovima, tužilaštvima i zatvorima je opravdano i tinja svakodnevno. Sindikat ulaže maksimalne napore iz svoje nadležnosti da se do  odgovarajućeg rešenja dođe.

Međutim, nakon jučerašnjeg sastanka u Ministarstvu, Sindikat je održao sastanak sa zaposlenima u Specijalnoj zatvorskoj bolnici. U prepunoj sali odjekivalo je da su oni spremni za štrajk jer iskustveno zbog događanja iz prethodnog perioda i stavljanja pred svršen čin, izražavaju sumnju u uveravanja i napore ministra pravde.

Be Sociable, Share!