Vučić razgovarao sa predstavnicima sindikata javnog sektora

                                                     Dana 17. oktobra 2014. godine, u Vladi Srbije održan je sastanak predstavnika Saveza samostalnih sindikata Srbije,    vucic3odnosno pripadajućih granskih sindikata prosvete, zdravstva, pravosuđa, kulture, nauke i državne uprave, na čelu sa Ljubisavom Orbovićem, predstavnika Udruženih granskih sindikata na čelu sa Čanak Branislavom – sa predsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem, u prisustvu resornih ministara pravde, državne uprave, rada, zdravstva, kulture i prosvete i nauke, kao i predstavnika Ministarstva finansija.

Cilj ovog sastanka, prema rečima premijera u uvodnoj reči, jeste obostrano informisanje i razmena mišljenja oko najavljenog smanjenja zarada i penzija, a posebno oko najavljenog uvođenje platnih razreda.

Slađanka Milošević istakla je da bi pravosuđe trebalo da bude izuzeto i predložila da bi teret štednje, ukoliko su svi prisutni iskreni u toj nameri, trebalo svi približno jednako da podnesu. S tim u vezi, bilo bi dobro da Vlada Srbije koja je poslodavac svim prisutnima, kao i zaposlenima u javnim preduzećima, počne da poštuje sopstvene zakone a pre svega novoizmenjeni Zakon o radu.

Drugim rečima, svi prisutni, barem kada su zarade u pitanju, odavno su zaulareni i pod kontrolom. Van kontrole u zaradama i troškovima su javna preduzeća čije gubitke Vlada pretvara u javni dug i plaćamo svi mi zajedno iz Budžeta. Ukoliko bi Vlada Srbije primenila odredbe člana 104. Zakona o radu plata sekretarice u opštini, ministarstvu, sudu, zdravstvu, policiji, vojsci, agenciji, kancelariji, EPS-u …. bila bi ista jer imaju istog poslodavca a to je Republika Srbija.

Član 104. Zakona o radu više je nego jasan. Zaposlenima se garantuje jednaka zarada za isti rad ili rad iste vrednosti kod istog poslodavca, a pod radom iste vrednosti podrazumeva se rad za koji se zahteva isti stepen stručne spreme, odnosno obrazovanja, znanja i sposobnosti u kojima je ostvaren isti radni doprinos uz istu odgovornost. Osnovna zarada za obavljanje istih poslova kod istog poslodavca ne može se razlikovati među zaposlenima, bez obzira na to gde rade. Sve drugo je diskriminacija. Nadam se da naš poslodavac Republika Srbija neće i ovog puta potvrditi činjenicu da je nekome majka a nekome maćeha.

Nastavak započetog dijaloga premijer je najavio za sledeću sredu.

Tekst u celosti preuzet sa www.sind-prav.org.rs

Be Sociable, Share!