OBUSTAVLJENA PRODAJA OGREVNOG UGLJA

Aleksandar Obradović, v.d. direktor EPS-a, poslao je preporuku Privrednom društvu «Termolektrane i kopovi Kostolac», kao i „PD“ Kolubari, da obustave isporuku uglja za industriju i široku potrošnju, kako bi ga bilo dovoljno za proizvodnju struje. Po  dobijanju ovog dopisa, iz TE-KO Kostolac odgovorili su EPS-u da su odmah postupili po preporuci i obustavili navedene                  isporuke. Oni su dopisom o prestanku isporuke uglja obavestili sindikate i penzionerska udruženja, koji već duže vreme svojim članovima odbijaju rate za ovaj najrasprostranjeniji ogrevni materijal. Zbog ovakve odluke, mnogi građani ostaće bez uglja, jer će vladati njegova nestašica. Osim toga, njegova cena na stovarištima ogrevnim materijalima  biće drastično povećana, a već je počeo i šverc uglja.

Prema rečima jednog sindikalnog radnika koji je konkurisao 29. jula. ove godine kod „TE-KO“ Kostolac, za kupovinu uglja, za potrebe svojih radnika, izričito im je bilo zabranjeno da radnicima koji imaju Centralno grejanje, prodaju ugalj. Međutim, to nije važilo za radnike TE-KO, pa su ugalj na više rata kupili i dobili, gotovo svi radnici, bez obzira da li imaju centralno gradsko grejanje ili ga nemaju.

– Mnogi radnici „TE-KO“ iskoristili su nastalu situaciju sa distribucijom uglja, pa su počeli da ga prodaju po dvostrukim cenama. Drugi, pak čekaju, da zahladni i da onda prodaju ugalj građanima još po višim cenama, iako su ga dobili po znatno nižim cenama i nisu imali pravo na to. To je čist bezobrazluk i nezaslužena privilegija i ja ne znam kako da svojim radnicima  objasnim da će ove godine ostati bez sindikalnog uglja, ogorčen je sindikalista jednog požarevačkog preduzeća.

Slično je i u penzionerskoj organizaciji gde smatraju da je ugalj  trebalo da se prodaje samo onim radnicima koji nemaju drugi vid grejanja, sem na ugalj. Međutim, tako nešto nije uvedeno, pa su ga, po niskoj ceni i na više rata, kupovali i oni koji imaju parno grejanje, da bi ga posle preprodavali.

– Prošle godine cenili su ga 3.000 dinara po toni, bez prevoza, a sada će cena sigurno biti dvostruko veća. Važno je da je jedan veći kontigenat, pre zabrane prodaje, otišao kod „Palme“ u Jagodinu da ga on proda, kao što je to radio preko 20 godina unazad, besno kaže jedan požaravački penzioner koga smo zatekli ispred svog udruženja, gde se raspitivao šta će biti sa ogrevom koji je već, skoro otplatio.

Ovi preprodavci lako će naći kupce, jer će sada bez uglja ostati mnogi sindikati, koji godinama naručuju ugalj za svoje članove i omogućavaju otplatu na rate. Među kupcima biće i najstariji, jer i udruženja penezionera neće moći da obezbede ugalj svojim članovima, pa će morati preći na neko alternativno grejanje, što je mnogo skuplje od grejanja na ugalj.

Tekst u celosti preuzet sa www.novineokrug.rs

Be Sociable, Share!