EUROFEDOP PISAO PREMIJERU VUČIĆU

 

Evropska federacija zaposlenih u javnim službama

 E U R O F E D O P

 Za g. Aleksandra Vučića                                                                                                         Brisel, 15. 7. 2014.

      Premijera Srbije

 

Predmet: Novi Zakon o radu bez pravih konsultacija sa sindikatima

Poštovani premijeru,

Na adresu naš Federacije zaposlenih u javnim službama (EUROFEDOP) od kolega iz Srbije su stigle zapanjujuće vesti o tome da – bez pravih konsultacija sa sindikatima – predstoji usvajanje novog Zakona o radu.

Organizacije koj su nam pisale su Sindikat uprave Srbije (predsednik Njegoš Potežica), Samostalni sindikat kulture Srbije (Predsednica Dragana Đorđević) i Sindikat zaposlenih u pravosudnim organima Srbije (Predsednica Slađanka Milošević).

Predlozi koje su naše kolege davale bili su glatko ignorisani, a na protestni skup pred zgradom Vlade odgovoreno je raspoređivanjem ogromnog broja policajaca i žandarmerije.

Smatramo da nam je dužnost da Vas podsetimo na tradiciju koja je zajednička svima u Evropi, a to je da se pre usvajanja zakona o radu – s obzirom da su posledice njihovog usvajanja od dalakosežnog značaja ne samo za same radnike, nego i za ljude koji sa njima žive i čiji opstanak zavisi od njih – konsultuju svi zainteresovani za njihovu primenu.

Evropska unija je od samog početka, t.j. od potpisivanja Rimskog ugovora, marta 1957. godine, priznavala važnost socijalnog dijaloga koji je tu čak i danas u stalnom razvoju i to na svim nivoima – u javnom i privatnom sektoru, između radnika i poslodavaca, uz učešće vlasti, na granskom i međugranskom nivou…

Stoga g. Premijeru, imajući u vidu pregovore o pridruženju Evropskoj uniji u koje je vaša zemlja trenutno uključena, želimo da istaknemo kako je važno poglavlje u njima i ono koje se odnosi na socijalni dijalog i da apelujemo na vaše razumevanje potrebe da se pre donošenja važnih odluka koje mogu imati ozbiljne posledice po radnike i one koji od njih zavise, savetujete sa radnicima predstavljenim kroz sindikate.

U ime naših organizacija-članica iz Srbije iskreno Vam zahvaljujemo za interesovanje koje ste pokazali za njihova strahovanja i legitimne zahteve za konsultacijama.

S poštovanjem

Bert van Kalemberg

Generalni sekretar

Teks u celosti preuzet sa www.sind-prav.org.rs

Be Sociable, Share!